Onderwerpen

Nieuwe Media; GameMaker lessen op Koning Willem 1 College

De eerste 3 weken van januari mochten de leerlingen van het Koning Willem 1 College van de afdeling  Media Art & Performance onder mijn leiding kennismaken met GameMaker. Het was de bedoeling dat ze de basis van het programma leerden kennen om er daarna zelf mee aan de slag te gaan.

De opdracht was zelf een spel te maken op basis van een vorige opdracht die in Flash gemaakt is. Ze mochten dezelfde characters gebruiken maar moesten wel verzinnen wat voor spel ze zouden gaan maken, welke doelen er bereikt moesten worden en welke hindernissen overwonnen om een volgend level te halen.
Ze mochten een bestaand spel gebruiken en aanpassen voor hun opdracht.

Mijn kennis van GameMaker is voldoende basaal om de leerlingen een aardig eindje op weg te helpen.
Tot mijn verrassing zaten er studenten tussen die al heel ver in GameMaker waren. En dan bedoel ik echt ver. Een paar jongens (vooral) draaiden hun hand niet om voor 3d spelen en het schrijven van eigen scripts. Dit ging mijn pet ver te boven. Ik was verrast door de kennis die sommigen zelf hadden opgedaan door zelf te onderzoeken, en experimenteren. Hoe ze hun weg wisten te vinden naar antwoorden op vragen.
En vooral wat ze al maakten.

Grappig ook dat in dezelfde lesgroep studenten helemaal aan het andere eind van het spectrum opereerden. Ze zaten te tobben om grip op het programma te krijgen, kregen objecten niet zodanig geprogrammeerd dat ze deden wat ze moesten doen.
Gelukkig had ik de lesbrieven van Pauline Maas met wie ik in Zoetermeer een paar jaar geleden op basis van dezelfde lesbrieven jongeren heb laten kennismaken met GameMaker. Deze waren een goede basis voor hen om te starten met GameMaker
Juist voor hen had ik de toegevoegde waarde.

En dat is dan ook wel weer heel fijn.

63 comments to Nieuwe Media; GameMaker lessen op Koning Willem 1 College